oddil horolezeckyHorolezecký VŠTJ Slávia Olomouc vznikl v roce 1954. Byl založen horolezci, kteří byli původně členy horolezeckého oddílu TJ Slovan Olomouc, ve snaze dát zejména studentům Univerzity možnost sportovního vyžití v tomto atraktivním sportu.
Prvním vedoucím a prakticky zakladatelem oddílu byl Chrudoš Valoušek. Po něm se stal vedoucím oddílu Josef Kývala, jenž je vedoucím dodnes.
Ilustrační foto Období od založení oddílu do dnešních dnů zahrnuje de facto již nejméně tři generace horolezců. Podmínky pro výkon tohoto sportu se v uplynulém období změnily v takové míře jako u málokterého sportu. Výstroj a výzbroj, a to nejen těch špičkových, je sléty padesátými nesrovnatelná.
Oddíl žil intenzivně společným oddílovým životem, pokud byli horolezci při zájezdech do zahraničních velehor nuceni vystupovat jako kolektiv a pokud přihlášky na zájezdy organizované horolezeckým svazem, byly podmíněny doporučením oddílu. Příslušností k oddílu byly vázány i některé aktivity ve Vysokých Tatrách, např. táboření. S možností svobodného cestování prakticky kamkoliv, potřeba zaštítění oddílem pominula. To se projevilo také na intenzitě oddílového života, tak jak je to obvyklé v alpských zemích.